EFT Emotional Freedom Techniques


EFT is een manier om emotionele problemen op een snelle comfortabele wijze te behandelen, met zeer snel resultaat. De wijze waarop dit gebeurd is door op een aantal acupunctuurpunten te "kloppen". Bij deze techniek worden geen naalden gebruikt en is dus zeer geschikt voor mensen die angst voor naalden hebben. Het wordt ook wel eens "Acupunctuur zonder naalden" genoemd.

EFT Onderzoek :

Onderzoek naar EFT heeft in algemene zin het volgende aangetoond:

EFT heeft een sterk positief effect op de verbondenheid in een partnerrelatie. Daarnaast verbetert het intimiteit, vertrouwen, vergeven van kwetsuren in de relatie & depressie1-6.

EFT werkt even goed of beter dan andere relatie behandelmethodes. Dit blijkt uit hogere effectsizes in meta-analyses dan andere methodes. Het effectsize van EFT is 1.34 en dat is gemiddeld tot hoog voor een werkzame psychotherapie7-9.

Er is veel kennis over hoe partnerrelaties in elkaar zitten. De basisaannames van het EFT-model komen overeen met deze kennis over partnerrelaties12,13.

De resultaten van EFT zijn lijken stabiel te zijn. Eerste studies laten zien dat er na EFT-therapie heel weinig terugval is15,18,20.

EFT is effectief bij diverse paren, ook als één van beide lijdt onder psychische of lichamelijke klachten11,14-20.

Alle referenties komen uit het Emotionally focused casebook (Furrow, J.L. e.a. 2011).21 De referentienummers staan voor de publicaties.